تیم فوتبال استقلال که در بین مردم و اهالی فوتبال طرفداران بسیاری دارد، طی یک دهه گذشته اقدام به جذب بازیکنان خارجی کرده است که عملکرد این بازیکنان در هر برههی زمانی از نگاه کارشناسان و منتقدان فوتبال دور نمانده است.
«ویسنته آرزه» بازیکن بولیویایی، آخرین جذب این باشگاه آبی رنگ است که از همان ابتدا نگاه بسیاری را به خود جلب کرده است. اینکه استقلال طی یک دههی گذشته تا چه حد در جذب بازیکنان خارجی موفق بوده یا خیر موضوعی است که کارشناسان باید به آن پاسخ دهند، ولی در شرایط کنونی بررسی عملکرد تیم فوتبال استقلال و مرور بازیکنان خارجی که در این 10 سال توسط این تیم جذب شده اند، نمیتواند خالی از لطف باشد.
1. راجر فابریتسیو: مهاجم برزیلی که با آمدن امیر قلعهنویی به استقلال در سال 82 جذب شد. وی قرار بود رقابت سختی با علیرضا اکبرپور، علی سامره، فراز فاطمی و غلامرضا عنایتی داشته باشد و در گام نخست در بازی با سپاهان با زدن یک گل توانست امیدهای زیادی به امیر قلعه نویی و هواداران استقلال برای ادامه کار دهد ولی اوج « فابریتسیو » همان تک بازی بود و آرام آرام به نیمکت و سکوها رفت و در پایان فصل با دوازده بازی از استقلال جدا شد.
2. رافائل گومز: قرار بود هم در هافبک دفاعی استقلال بازی کند و هم در دفاع وسط و یا دفاع آخر استقلال نقش آفرینی کند. او هم به همراه « فابریتسیو » به استقلال آمد و بعد از دو بازی قلعهنویی متوجه شد که بازیکن بسیار بی کیفیتی را جذب کرده و سریعا قرارداد وی با استقلال فسخ شد و راهی دسته دوی لیگ ایران شد. هرچند قلعه نویی در آن روزها دلیل ناموفق بودن « گومز » را نه بی کیفیت بودن وی بلکه عدم آشنایی او با زبان عنوان میکرد.
3. آگوستین گیلائوری: هافبک و دفاع چپی بود که استقلال برای پر کردن مشکلات جناح چپ با وی قرار داد بست و این بازیکن گرجستانی در سال 83 و در دومین فصل سرمربی گری قلعهنویی به استقلال آمد و هرچقدر که در سال اول بازیکن خوبی بود، به تدریج افت کرد و در سال 85 و فصل کابوسوار استقلال با صمد مرفاوی وی آنقدر ضعیف بود که حتی قادر به رقابت جدی با اصغر طالب نسب و بهشاد یاورزاده نبود و با آمدن ناصر حجازی به استقلال وی از استقلال جدا شد و به پگاه گیلان پیوست. پگاه گیلان از معدود تیمهایی بود که « گیلائوری» با پیراهن استقلال به آن تیم گل زد.
4. جورج توپالوویچ: دروازهبان صربستانی که جایگزین مسعود قاسمی و پرویز برومند در استقلال شد و در سال 83 به استقلال پیوست. « توپالوویچ» عملکرد نسبتا مطلوبی در استقلال داشت تا جایی که وحید طالبلو را تا مدتی نیمکتنشین استقلال کرده بود و وی حتی یک داربی پایتخت را هم با استقلال تجربه کرد. « توپالوویچ» در پایان فصل و سوم شدن استقلال و با پیوستن مهدی رحمتی به استقلال از استقلال جدا شد و به عقاب تهران پیوست.
5. لادو آخالایا: این مهاجم گرجستانی با قراردادی یک سال و نیمه از نیم فصل سال 84 به استقلال آمد و قرار بود با علیرضا اکبرپور، سیاوش اکبرپور، رضا عنایتی، هاشمیزاده و پیمان نادری به رقابت بپردازد ولی بدون حتی یک دقیقه بازی در استقلال قراردادش را فسخ کرد.
6. جولیوس رودریگز داسیلوا: این مهاجم برزیلی که در کنار رجبزاده در ذوب آهن خط حملهی خوبی را در اصفهان تشکیل داده بودند، در سال 85 و با سرمربی شدن صمد مرفاوی در استقلال به این تیم پیوست و در بازی نخست استقلال مقابل ذوب آهن یک گل برای استقلال در تهران به ثمر رساند و در طول فصل هیچگاه نتوانست در خط حمله استقلال جای ثابتی پیدا کند. او در نهایت با یازده بازی و سه گل زده که آخرین گلش را هم در هفته پایانی لیگ و مقابل پاس تهران به ثمر رساند از استقلال جدا شد.
7. لئوناردو کوئیکه: این بازیکن کامرونی جوان بعد از بازیهای ناموفق و بسیار ضعیف مهاجمان آن روزهای استقلال ( سال 85 ) به این تیم پیوست و در اولین بازیش مقابل برق شیراز خوش درخشید ولی هیچگاه موفق به گلزنی برای استقلال نشد و با پایان فصل و آمدن ناصر حجازی به استقلال از این تیم کنار گذاشته شد و بعدها سر از استیل آذین و اینتراخت فرانکفورت درآورد.
8. سان جان اورسوویچ: در سال 86 با کنارگذاشتن حسین کاظمی از سوی مرحوم ناصر حجازی در استقلال خلا یک هافبک دفاعی در استقلال به چشم میآمد و به همین دلیل ناصر حجازی با خرید «سان جان» برای پست هافبک دفاعی استقلال گزینهای مناسب به زعم خودش یافت. البته «سان جان» هیچگاه آن هافبک دفاعیای که ناصر حجازی از آن یاد می کرد نبود و بازیهای متوسط و بعضا ضعیف وی باعث شد خیلی زودتر از آنچه تصور میشد از تیم کنار گذاشته شود و در نیمههای فصل قراردادش با استقلال فسخ شود. هرچند که ناصر حجازی همیشه اعتقاد داشت بخاطر فشارهایی که بر وی بود، نتوانست به سان جان میدان دهد وگرنه سان جان یکی از بهترین بازیکنان خارجی تاریخ فوتبال ایران میشد. به هر حال با کنار گذاشتن سان جان مدتی علیرضا منصوریان و مدتی هم پولادی و سعید بیات هافبک دفاعی استقلال را چرخاندند و استقلال در پایان آن فصل به سیزدهمی لیگ رسید.
9. فابیو جانواریو: از برزیلیهای خوش تکنیک و به گواه نظر سنجی برنامه نود برترین بازیکن خارجی تاریخ لیگ برتر ایران؛ بعد از مدتی بازی در برزیل و لیگ پرتغال سر از فولاد خوزستان که آن روزها در دستهی پایین تر بازی میکرد، در آورد و از قضا در نیمه نهایی جام حذفی سال 87 که تقابل دو تیم فولاد و استقلال تهران بود، بسیار خوش درخشید و همین امر موجب شد تا در فصل بعد پیراهن آبیهای پایتخت را تن کند.
«جانواریو» با به ثمر رساندن تک گل استقلال برابر پیام مشهد در آخرین هفتهی لیگ برتر موجب قهرمانی استقلال در لیگ برتر شد و یکی از موثرترین بازیکنان آن فصل استقلال بود. «جانواریو» روند رشد خود را در سال بعد هم ادامه داد و در پایان فصل 88-89 با پیشنهاد وسوسه کنندهی سپاهان از استقلال به این تیم رفت و بعد از دو سال به خاطر بیانضباطی در سپاهان و اخراج شدنش توسط « کرانچار» برای فصل 91-92 بار دیگر به استقلال بازگشت و همچنان بار خط میانی استقلال را بدوش میکشید تا اینکه با تعطیلی لیگ بخاطر بازیهای ملی، برای استراحت به کشورش بازگشت و به علت تمرینات انفرادی که در برزیل انجام داد، دچار مشکل شد و در بازگشت به ایران در تمرینات استقلال با مصدومیت شدیدی رو به رو شد و همین مساله باعث خارج شدن نامش از فهرست بازیکنان تیم شد.
10. رینالدو کروزادو: اواسط سال 87 استقلال نیاز به یک هافبک تهاجمی تکنیکی داشت و امیر قلعهنویی «رینالدو» را از نیم فصل به استقلال آورد. وی تا پایان فصل بعد (فصل 88 با سرمربیگری مرفاوی) با مبلغ چهارصد هزار دلار در استقلال بود. آمدن «رینالدو» البته کش و قوسهای فراوانی داشت؛ گویا قرار بود رضا رجبی به آمریکای جنوبی برود و بازیکنی را ببیند و جذب کند و حتی واعظ آشتیانی مدیرعامل وقت استقلال برای این کار اختیاراتی هم به او داده بود و رجبی هم « فابیو بلا» را انتخاب کرده بود و با خود به ایران آورد. مشکل وقتی آغاز شد که در ایران مشخص شد هر دو پای فابیو عمل شده و حتی در آن زمان هم مصدوم است و حاضر شده تا با قراردادی به ارزش 180 هزار دلار به استقلال بپیوندد. با فشار بر قلعهنویی برای به خدمت نگرفتن « فابیو» کادر پزشکی استقلال وی را در تست فنی رد کرد و «رینالدو» به استقلال پیوست و البته این تمام ماجرا نبود.
« رینالدو» بعد از حضور در استقلال در همان ابتدای امر مصدوم شد و این بار رضا رجبی بود که زبان به اعتراض گشود و مدیر برنامههای « رینالدو » را متهم به قالب کردن «رینالدو » به استقلال کرد و کار به کمیته انضباطی کشید و در نهایت هم هیچ چیزی روشن نشد.
در هر حال « رینالدو» کمتر از بیست بازی در مدت یک سال و نیم حضور در استقلال انجام داد و فقط یک گل برای استقلال به ثمر رساند. «رینالدو» هیچوقت بازیکن با کیفیتی برای استقلال نبود ولی بعدها در تیم ملی پرو و در کوپا آمریکا از بازیکنان اصلی آن تیم شد و در حال حاضر در کیهوو ایتالیا بازی میکند.
11. فلیپ آلوز دسوزا: این بازیکن برزیلی که در پست هافبک وسط و هافبک دفاعی بازی میکرد در ملوان انزلی خوش درخشید و در سال 89 به استقلال پیوست. پرویز مظلومی بین وی و فرزاد آشوبی و کیانوش رحمتی بطور متناوب دو نفر را به بازی میگرفت ولی بعد از چند هفته «دسوزا» به ذخیره تبدیل شد و با این وجود با 21 بازی هیچگاه نتوانست انتظار هواداران استقلال و کادر فنی استقلال را براورده سازد و شاید از دلایل اصلی این امر آن بود که وی هم جای حسین کاظمی را در استقلال گرفته بود و توقعات از وی بالاتر از تواناییهایش بود. وی بعد از یک سال به ذوب آهن پیوست.
12. اندرسون ریکاردو دوس سانتوز: با حضور پرویز مظلومی در استقلال (سال 89) استقلال با کمبود مهاجم روبهرو بود و نیاز به جذب مهاجم داشت. از طرفی مهدی سید صالحی مصدوم بود و قطعا تا پایان نیم فصل به بازیها نمیرسید و جز او برهانی، مجیدی و میداوودی در خط حمله استقلال حضور داشتند. هرچند آن فصل عجیب استقلال با مصدومیت شدید میداوودی در بازی با ملوان همراه بود و کمبود مهاجم ضعف استقلال را به رخ این تیم کشید ولی استقلال هیچگاه بدنبال مهاجم بهتری نرفت. استقلال در آغاز فصل «اندرسون» را که در کره و ترکیه بازی کرده بود را جذب کرد و با ورود این بازیکن به ایران خبرنگاران و روزنامه نگاران با حیرت روبهرو شدند؛ این بازیکن با اضافه وزن بیست کیلویی با استقلال قرار داد امضا کرده بود و هرچند تکذیب مدیران ارشد استقلال در اوایل کار تا مدتی این مسئله را پوشش داد ولی با شروع لیگ به وضوح مشخص بود این بازیکن با اضافه وزن بالایی دست و پنجه نرم میکند و سرانجام او هم با بازیهایی کمتر از انگشتان دو دست استقلال را ترک کرد. این در حالی بود که وی قراردادی دو ساله با استقلال داشت.
13. آندره لوییز د اولیویرا رگراتیری: با جدا شدن خسرو حیدری از استقلال و پیوستنش به سپاهان ، آن هم در حالیکه فقط مدت کوتاهی از آمدن مظلومی و پورحیدری به استقلال میگذشت ؛ خلا یک بک و دفاع راست در استقلال حس میشد. استقلالیها با جذب « لوییز» و بدنبال آن تبلیغات وسیعی که برای استخدامش از پارانای برزیل به صدا در آورده بودند مدعی شدند جانشینی برای حیدری پیدا کردهاند که از حیدری هم بهتر است. وی با قراردادی دو ساله به استقلال پیوست و در طول یک فصل بازیهای متوسط وی استقلال را بر آن داشت تا در پایان فصل عذرش را بخواهد.
14. هوار ملا محمد: این بازیکن عراقی خوش تکنیک از اواسط فصل 89-90 با نظر پرویز مظلومی به استقلال اضافه شد. هرچند رقمهایی که در رابطه با جذب وی اعلام میشد کمی اغراق آمیز بود ولی « هوار » با وجود بازی درتیم سرخهای پایتخت به سرعت میان هواداران استقلال محبوب شد و با بازیهایش جایش را به سرعت در تیم اصلی باز کرد. «هوار» مانند بسیاری از بازیکنان عراقی با بدقولیهای فراوان در رابطه با تمدید قرارداد، به یکباره در فصل بعد با پیراهن ذوب آهن اصفهان در میادین حاضر شد و صد البته که حضور او در استقلال هم منوط به بدقولی وی به تیم شاهین بوشهر بود. «هوار» ابتدا قرار بود در شاهین بوشهر حاضر شود ولی به یکباره سر از استقلال تهران درآورد.
15. ولید علی: سال 90 و در دومین سال حضور پرویز مظلومی در استقلال این بازیکن کویتی با سر و صدای زیادی جذب شد. هافبک ملی پوش تیم ملی کویت که از تکنیک و هوش بالایی هم برخوردار بود تعداد بازیهایش برای استقلال به تعداد انگشتان یک دست هم نرسید و با یک گل زده و یک پاس گل کارش را در استقلال به اتمام رساند. «ولید علی» با غیبتهای زیاد و ترک تیم برای بازی ملی بدون اطلاع به کادر فنی استقلال مورد غضب قرار گرفت و با قرار نگرفتن نامش در بین بازیکنان بازی استقلال و پرسپولیس از تیم قهر کرد و بعد از مدت کوتاهی خبری منتشر شد که در آن اعلام شده بود که « ولید علی » به کویت رفته و قصد بازی در الکویت کویت را دارد.
16. جاسم کرار : هافبک تهاجمی و پا به توپ تیم ملی عراق که سابقه درخشش در تراکتورسازی تبریز را هم داشت با وجود محرومیت در چند هفته ابتدایی لیگ برتر به استقلال پیوست. فتحاللهزاده پیشتر وعده داده بود کرار از علی کریمی هم بهتر خواهد بود ولی گذر زمان حوادثی را پیش آورد که کمتر کسی فکر میکرد. گویا « کرار» نه تنها توسط بازیکنان تیمهای دیگر در زمین تحقیر میشد و تلاش میکردند تا باعث عصبی شدن وی شوند بلکه هم تیمیهای وی نیز با وی رابطهی خوبی نداشتند و آنطور که بهتاش فریبا میگفت حتی در یک بازی، یکی از مدافعین مشهور استقلال از داور درخواست کرده بود تا « کرار» را از زمین اخراج کند! «کرار» در بازیهای جام حذفی بر سر یک کاشتهی پشت محوطه جریمه با گفتن این جمله به مجتبی جباری که "سال گذشته از همین جا به شما گل زدم، پس بگذار تا من ضربه را بزنم" آتشی برپا کرد که استقلال کم حاشیهی آن روزها را به سوی حاشیه هل داد و نهایتا « کرار» از استقلال کنار گذاشته شد و به شاهین بوشهر پیوست.
17.ژاک الونگ الونگ: بازیکن کامرونی که سابقه بازی در تیم سرخ پایتخت را هم داشت با مصدومیت شدید تیموریان و خلا بازیکن وسط در استقلال به این تیم پیوست؛ هرچند نام وی به یکی از بزرگترین دلالهای فوتبال ایران گره خورده بود ولی آنطور که فتحاللهزاده ادعا میکرد وی با مبلغی ناچیز به استقلال پیوست. « الونگ الونگ» در اولین بازی مقابل پرسپولیس در جام ولایت بازی کرد و عملکرد نسبتا خوبی از خود نشان داد ولی او هم به مانند بسیاری از بازیکنان خارجی استقلال همان تک درخشش را داشت و بازیهای بسیار بیکیفیت وی در ادامه، مظلومی را مجاب کرد که از وی چشم پوشی کند.
18. گوران یرکوویچ: این بازیکن که در لیگ فرانسه، بلژیک و لیتوانی سابقه بازی داشت در نیم فصل 90-91 به استقلال پیوست تا جای خالی فرهاد مجیدی را در خط حمله استقلال پر کند. « یرکوویچ » در مدت حضور کوتاه مدتش به عنوان یک تمام کنندهی واقعی عملکرد خوبی داشت و با آمدن امیر قلعهنویی به استقلال، از این تیم کنار گذاشته شد. وی در پایان فصل در 15 دیداری که برای استقلال انجام داد 9 گل به ثمر رساند. وی بعد از ترک استقلال به تیم بوریرام یونایتد تایلند پیوست و در آن تیم هم به روند گلزنیهایش ادامه داد.
19. جی لوید ساموئل: این بازیکن سیه چرده که سابقه چیزی حدود 250 بازی در دستههای مختلف لیگ انگلستان را دارد در نیم فصل 90-91 به استقلال پیوست و بازی ساده ولی در عین حال هوشمندانهی وی موجب شد تا جایش در تیم اصلی استقلال محکم شود. هرچند در اواسط فصل سرخپوشان پایتخت خواستار انتقال وی به تیمشان بودند ولی با جدا شدن فریدون زندی و مصدومیت جانواریو و جدایی توزی در این فصل از استقلال قلعهنویی خواهان حفظ وی شد. او تا پایان این فصل با استقلال قرارداد دارد.
20. لیام ردی: دروازهبان استرلیایی که ابتدای فصل جاری به استقلال آمد تا هم رقابت برای مهدی رحمتی ایجاد شود و هم خیال استقلال از مصدومیت احتمالی رحمتی راحت باشد . با این حال عملکرد نه چندان خوب « ردی » در دیدار دوستانه این تیم برابر ابومسلم کمی مربیان استقلال را نگران کرده و سرنوشت وی در حتی نیم فصل این دوره از مسابقات نامشخص است و زمزمههایی در این رابطه که قرارداد وی احتمالا فسخ میشود شنیده میشود.
21. رودریگو توزی: این بازیکن برزیلی – ایتالیایی سال گذشتهی تراکتور سازی که این فصل به استقلال پیوست، دوام چندانی در این تیم نداشت و مشکلات مالی این فصل استقلال منجر به شکایت او از این تیم ایرانی و جدا شدن وی از این تیم شد.
« توسی » یک گل هم در این فصل برای استقلال زد. او از امیدهای اصلی امیر قلعهنویی برای هافبک تهاجمی این فصل استقلال بود.