عشق است زنده یاد ناصر خان حجازی و استقلال

در حالی که پس از حدود سه ماه خاموشی از اعلام پرحاشیه تاسیس قرارگاه عمار، قرار است پایان این هفته اولین گردهمایی این قرارگاه برگزار شود، به نظر می رسد مواضع جدید محمود احمدی نژاد، این جمع را با چالش مواجه کرده است.

وجود دوتن از فرماندهان سپاه پاسداران در فهرست شورای مرکزی قرارگاه عمار شاید نشان دهنده این موضوع باشد که این قرارگاه مجاز به فعالیت سیاسی نیست، اما فصل مشترک این گروه حمایت شدید از محمود احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری 1388 و پس از آن و حمله شدید به دیگر چهره‌های اصول‏‏گرا از جمله علی لاریجانی، محسن رضایی، محمدباقر قالیباف و احمدتوکلی به دلیل انتقاد این چهره ها از احمدی نژاد بود.

به نظر می رسد احمدی نژادی بودن که ویژگی مشترک اعضای شورای مرکزی و موسسین قرارگاه عمار بوده است، اکنون با توجه به مواضع جدید رییس دولت به شدت به چالش کشیده شده است و علاوه بر انتشار سخنان تند سعید حدادیان، از اعضای شورای مرکزی قرارگاه عمار، سایر اعضا نیز کما بیش به چالش با احمدی نژاد کشیده شده اند و  به نظر می رسد گردهمایی این هفته این گروه شاهد پس لرزه های جدی مباحث هفته های اخیر میان مقامات ارشد باشد.

یک روز مانده به سالگرد 22 بهمن ماه سال 89 بود که برخی از نیروهای معروف به «حزب الله» تحت نام «قرارگاه عمار» اعلام موجودیت کردند و روز گذشته پس از حدود سه ماه از تشکیل این گروه، خبر رسید که اعضای شورای مرکزی این قرارگاه که هنوز مشخص نیست تحت لوای حزب یا نهادی فارغ از چارچوب‏های حزبی فعالیت خواهند کرد، اولین گردهمایی خود را 15 اردیبهشت برگزار خواهند کرد و آیت الله مصباح یزدی نیز برای آنها سخنرانی می‌نماید. مکان گردهمایی «قرارگاه عمار» هم موسسه علمی پژوهشی امام خمینی(ره) در قم اعلام شده که این موسسه هم به آیت‌الله مصباح یزدی تعلق دارد.


ابهام در اهداف قرارگاه
آن طور که در اولین روزهای تشکیل این قرارگاه عنوان شد، قرارگاه عمار مجمع صاحب‌نظران، اندیشمندان و فعالان جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی است که برای "تعمیق بصیرت جامعه و تحقق منویات مقام ولایت" فعالیت خود را آغاز کرده است. خبر تشکیل این قرارگاه را حجت الاسلام پناهیان اعلام کرد که خودش یکی از اعضای هسته مرکزی بود. او می‌گوید که «قرارگاه عمار کانون فکر و اندیشه برای سازماندهی عناصر فعال فرهنگی و سیاسی و به دنبال تبیین و پیگیری دیدگاههای مقام معظم رهبری حضرت آیت‌الله خامنه‌ای و ساماندهی جبهه اهل ولاء و اندیشه می‌باشد.»

اگر چه این قرارگاه با کمترین مانور خبری تشکیل شد، اما برخی سایتهای خبری با توجه به شناختی که از اعضای شورای مرکزی وجود داشت و بازخوانی  مواضع گذشته آنها، نتیجه گرفتند قرارگاه عمار با هدف برخورد با کسانی که سران فتنه نام گرفته‌اند و حامیان آنها، تشکیل شده است. با تمام این بحث‌ها، هدف و آرمان اصلی این قرارگاه هنوز مشخص نیست  و احتمالا در گردهمایی پیش رو جزئیات بیشتری درباره اهداف و رویکردها و شیوه فعالیت این مجمع اعلام خواهد شد.

ماهیت این قرارگاه هم از نکات مبهمی است که شاید به غیر از هسته مرکزی کسی از آن اطلاع نداشته باشد. آن طور گه گفته می‌شود 70 نفر از چهره‌های شاخص و فعال فرهنگی و مسئولین مؤسسات فرهنگی در تهران و سراسر کشور مدتی قبل از بهمن 88 دور هم جمع شدند و جلساتی را تشکیل دادند که در نهایت نتیجه گرفتند قرارگاه عمار را تشکیل دهند. پناهیان به عنوان نایب رییس این قرارگاه تاکید دارد فعالیت آنها شباهتی به حزب ندارد و در لیست احزاب دارای مجوز وزارت کشور هم نامی از عمار نیست. از یک سو با توجه به اینکه نام دیگر این قرارگاه، مرکز راهبردی جبهه اهل ولاء است، شاید خود را زیر مجموعه ائتلافها و جبهه‌ها می‌دانند که در آخرین گفتگوی کمیسیون ماده 10 احزاب هنوز تصمیمی در مورد مجوز آنها اتخاذ نشده است.




منابع اطلاع رسانی قرارگاه
ارگان اطلاع رسانی و انتشار تحلیل‌های این قرارگاه هم به نظر می‌رسد نشریه «9 دی» باشد که تعدادی از اعضای شورای مرکزی به صورت هفتگی در این نشریه به ارایه تحلیل‌هایشان می‌پردازند و هسته اصلی «9 دی» هستند. البته با توجه به عنایت آیت الله مصباح یزدی به این قرارگاه امکان دارد هفته نامه «پرتو سخن» هم به رسانه این قرارگاه تبدیل شود.


اعضایی معروف و گمنام
اما روایت اعضای شورای مرکزی هم روایت جالبی است. از مجموع 15 عضو، شش عضو  روحانی و 9 عضو غیر روحانی هستند. اکثر اعضا، واعظ و فعال فرهنگی هستند و سه نفر هم از فعالان رسانه‌ای می‌باشند. تعدادی از اعضا از اساتید دانشگاه هستند که به عضویت قرارگاه عمار درآمده‌اند. از بدو انتشار خبر تشکیل قرارگاه عمار، این گمانه‌زنی قوت گرفت که هسته‌ای حول محور تفکرات آیت‌الله مصباح یزدی گرد هم آمده‌اند تا در جهت ترویج و گسترش این تفکر فعالیت کنند چنانکه برخی اعضای اصلی این قرارگاه از شاگردان و مریدان او هستند.

حجت الاسلام مهدی طائب که به عنوان رییس قرارگاه انتخاب شده است، تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری دهم کمتر در مجامع عمومی و رسانه ها حضور می‌یافت و سخنرانی می‌کرد و تنها به عنوان استادی در حوزه یا عضو جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی شناخته می‌شد اما پس از این انتخابات به چهره‌ای معروف در بین سیاسیون تبدیل شد. او استاد حوزه بود و به نگارش مقالاتی درباره  فلسطین مشغول بود اما در سال 88 به مسایل داخلی گرایش پیدا کرد و سخنران مراسم‌هایی شد که در حمایت از رییس‌جمهور  برگزار می شد. 

حجت الاسلام پناهیان که به عنوان نایب رییس قرارگاه عمار معرفی شد، از طریق سخنرانی‌های مذهبی‌اش شناخته شد. کسی تا قبل از سال 88 او را به عنوان فعال سیاسی نمی‌شناخت. اما از این سال به بعد در نقش یکی از حامیان رییس‌جمهور به سخنرانی پرداخت. حضور او در صداوسیما دیگر به عنوان استاد اخلاق نبود و در برنامه‌های سیاسی در نقش پاسخگوی منتقدان دولت حضور یافت. او که در گذشته مسوول نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه هنر بود، سال گذشته هم به عنوان عضو هیات امنای این دانشگاه انتخاب شد.

حجت الاسلام ماندگاری برخلاف پناهیان هنوز چهره‌ای ناشناخته دارد. البته او مهمان برنامه های ظهرگاهی سیماست، اما تنها نتیجه‌ای که در موتورهای جستجو با وارد کردن نام او بدست می‌آید، ریاست هیات مدیره مؤسسه فرهنگی سیره شهدا و استاد طرح ولایت (اردوی فکری موسسه آیت الله مصباح برای بسیجیان) است و اکنون مسئول ستاد اردوگاه عمار است. ماندگاری از جنجال‏های سیاسی دوری می کند و تنها در چند مورد محدود به انتقاد از مخالفان دولت پرداخته است.

سعید قاسمی هم مدیر مؤسسه فرهنگی میثاق است که او را به عنوان سردار زمان جنگ می‌شناسند. بارها به عنوان سخنران در مجامع عمومی بویژه دانشجویی حضور یافته است. البته او تنها به دفاع از احمدی‌نژاد نمی‌پردازد و در مواقعی هم نقدهایی را بیان کرده است که نمونه آن آذرماه 88 بود که دیپلماسی دولت دهم را عزت مدارانه ندانست.

وحید جلیلی هم سردبیر ماهنامه راه و عضو جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی است که به واسطه فعالیتهای فرهنگی و رسانه ای اش مطرح است. جلیلی با وجود حمایت از دولت منتقد جدی سیاست های فرهنگی احمدی نژاد هم هست و البته منتقد سیاست های رسانه ملی است و نقدهایش بعضاً به سمتی می رود که بسیاری از اصول گرایان نیز برایشان قابل هضم نیست.

مهدی کوچک‌زاده، نماینده مجلس و استاد دانشگاه در رشته کشاورزی است که اگرچه خود را حامی دولت می‌داند اما از برخی نزدیکان رییس‌جمهور انتقاداتی دارد که بصورت علنی مطرح می‌کند. او در دولت نهم مواضع شدید و جنجالی علیه منتقدان دولت داشت و همچنان از حامیان جدی دولت در مجلس است که نوع بیان مطالب و ادبیاتش حتی مورد اعتراض همکارانش در خانه ملت بوده و همچنان نیز هست.

حجت‌الاسلام والمسلمین حمید رسایی هم همانند کوچک‌زاده نماینده مجلس است اما هم با وجود حمایت از رئیس جمهور نسبت به جریان خاص پیرامون رئیس جمهور و برخی سیاست های فرهنگی آنها منتقد است و البته منتقدان احمدی نژاد را متهم به تلاش برای تضعیف دولت می‌کند. مدیرمسئولی هفته‌نامه 9 دی را بر عهده دارد که احتمال تبدیل آن به ارگان قرارگاه عمار وجود دارد.

نادر طالب‌زاده هم فیلمسازی بود که در دولت دهم حمایتهایش از احمدی نژاد رنگ بیشتری گرفت و به عنوان یک یار دولت در مجامع حضور می‌یافت. در سال گذشته ویزای او برای همراهی با احمدی‌نژاد درسفر نیویورک صادر نشد. او چند وقتی است که با برنامه پرمخاطب « راز» در سیما حاضر می شود و اتفاقاً بیشترین حضور اعضاء این قرارگاه در همین برنامه تلویزیونی متمرکز شده و همین امر باعث شده، نقدهای جدی نسبت به دایره نسبتاً بسته و تا حدودی دولت میهمانان این برنامه مطرح شود.

حجت‌الاسلام و المسلمین علی ثمری، سخنران هیئت حاج منصور ارضی، دبیر هیئت مرکزی گزینش کل کشور است که گفته می‌شود نسبت خانوادگی با یکی از نزدیکان رییس‌جمهور دارد. او پیش از این امام جماعت نهاد ریاست جمهوری بود. در سال گذشته که مشایی نام او را در هسته مرکزی گزینش نهاد ریاست جمهوری قرار داد، اعلام کرد که مشایی را قبول ندارد. لذا حکمش را نمی‌پذیرد.

سعید حدادیان مداحی است که این روزها به منتقد احمدی‌نژاد تبدیل شده است. او در دولت نهم از حامیان سرسخت دولت بود اما اکنون انتقاداتی را به رییس‌دفتر احمدی نژاد وارد کرده که به خاطر همان شاید باید راهی دادگاه شود.

حسین الله‌کرم را به عنوان تئوریسین حزب الله تهران می‌شناسند که همانند اکثر اعضای قرارگاه عمار انتقادات زیادی به مشایی دارد. او مدتی در خارج  از کشور بود و پس از بازگشت به ترمیم نیروهای خود پرداخت اما اکنون در ظاهر از اقدامات سالهای گذشته خودداری می کند و می گوید درصدد است از طریق مسایل فرهنگی به اهداف خود برسد.

حجت الاسلام قاسم روانبخش هم از معروفترین یا به تعبیر دیگر سیاسی ترین شاگردان آیت الله مصباح یزدی است که از ابتدای دولت نهم به حمایت از رییس‌جمهور پرداخت و از منتقدان رییس‌دفتر رییس‌جمهور است. او انتقادات زیادی را نسبت به منتقدان دولت مطرح می‌کند.

حسین یکتا، دبیر سابق ستاد راهیان نور کشور است. او مدتی است به عنوان هادی سیاسی افسران جنگ نرم برای بسیجیان سخنرانی می‌کند و می‌گوید برای مقابله با جنگ نرم نیز باید هر روز غسل شهادت کرد.

حسن عباسی رئیس مؤسسه بررسی‌های دکترینال امنیت بدون مرز است و نقدهای سینمایی او مشهور و منحصر به فرد است.

در این میان نام حسین روشن هم به چشم می‌خورد که نامی ناشناخته است و درباره رزومه فعالیتهای سیاسی او اطلاعاتی در دست نیست.

به هر روی آنچه در نگاه اول به لیست شورای مرکزی قرار گاه عمار مشخص می شود، ترکیب فعالان موسوم به حزب الله در دوره های مختلف است. این چهره ها در حوزه های مختلف و البته با تمرکز در مسایل فرهنگی گرد هم آمده اند. از سویی دیگر عمده انتقاداتی که طی چند ماه گذشته به دولت می شود نیز رنگ و بو و جنسی فرهنگی داشته و حتی برخی از چهره های شاخص جریان اصول گرا از احتمال بروز فتنه ای جدید از طرف جریان های خاص با رویکرد فرهنگی خبر داده اند. کنار هم گذاشتن این گزاره ها حکایت از آن دارد که در ماههای آینده خبرهای بیشتری از فعالیت های  قرار گاه عمار خواهیم شنید