نامگذاری سال های مختلف همزمان با تحویل سال نو به عنوان یکی از ابتکارات مقام معظم رهبری چند سالی است که در کشورمان نهادینه شده است؛ به طوری که همزمان با آغاز سال جدید و صدور پیام ایشان خطاب به ملت و مسئولان و نیز اطلاق عنوان سال، چراغ راهی برای ساماندهی امور و ایجاد چشم اندازی یک ساله برای حرکت در مسیر تعالی و پیشرفت ایران اسلامی در برابر ملت و دولت ایران نمایان می شود.
سال 78 تبلور شخصیت امام خمینی
سال 78 نخستین سالی بود که مقام معظم رهبری همزمان با صدمین سال تولد رهبر کبیر انقلاب آن را با عنوان سال امام خمینی نامگذاری کردند.
ایشان در پیام نوروزی سال 78 شخصیت بزرگوار امام خمینی را برخوردار از ابعاد عظیمی دانستند که الگو قرار دادن آن در زندگی تک تک ملت و نیز در عرض و طول معنوی کشور ضرورتی مهم به شمار می رفت.
بدون شک ملت ایران امام خمینی را شخصیتی برجسته در تاریخ مبارزاتی کشور علیه نظام شاهنشاهی و برخوردار از شخصیت والای معنوی دانسته به طوری که مقام معظم رهبری در آن سال در پیام نوروزی خود امام را برخوردار از فکر روشن ومنش خردمندانه دانستند که با اراده و تصمیم قوى و قاطع خود، با روحیات و خصلتهاى والاى انسانى و نیز تعبّد و ایمان حقیقى به دین توانست انعکاس دهنده آرزوهاى مردم شود و فریاد مردم، ندا و خواست مردم را تجسّم و تبلور ببخشد.
به تعبیر رهبری «وقتى مردم خواسته هاى خود را در وجود این مرد و در پیام او منعکس دیدند، به دنبال او حرکت کردند و این موج خروشان و این دریاى عظیم و توفانى، توانست کارهاى بزرگى بکند و ملت را از آن وضعیت نجات دهد و ایران و ایرانى در مسیر جدیدى؛ در مسیر حضور مردم، انتخاب مردم، اهمیت دادن به خواست و عقیده و گرایش مردم، در اهمیت دادن به مصلحت و نفع و سود مردم و در مسیر ارزش بخشیدن به شخصیت و عزّت ملت ایران، قدم گذاشت و در این راه قدم برداشت.»
مقام معظم رهبری در آن سال ملت ایران را ملتی دانستند که «از تحقیر قدرتهای بزرگ و ظالم و ستمگر خود را نجات داده و در مسیر زندگی طیبه قرارگرفته که البته این مسیر، به سرعت و بىمانع طى نشده و لازمه آن برخورداری ملت و برگزیدگان آنها از خصوصیت ممتاز امام و راه امام است.»
رهبر انقلاب در آستانه سال 78 ابراز امیدواری کردند که «سال امام خمینی فرصتی برای بررسی ابعاد زندگی آن بزرگواربوده و بهانه ای است که مسؤولان کشور خود را هرچه بیشتر با همین خصوصیات، تطبیق داده؛ در خدمت مردم و براى مردم باشند و در رفع مشکلات مردم بکوشند.»
سال 79 مزین به اعیاد بزرگ اسلامی
سال 79 سالی بود که نوروز باستانی در میانه دو عید سعید قربان و غدیر قرار داشت از این رو مقام معظم رهبری به استناد اعیاد اسلامی و با هدف ارج نهادن به این اعیاد بزرگ ؛ این سال را به نام «امام علی (ع)» نامگذاری کردند.
ایشان در پیامی نوروزی سال 79 این سال که در آغاز و در پایان مزین به عید غدیر بود را سال امیرالمومنین على بن ابى طالب دانستند که «یک الگوى پـرشور و پـر حماسـه ى برای جوانان، حکومـت سراسر عـدل و انصاف او الگوى دولتمردان، زنـدگى سراپا مجاهـدت و سراپا مسئولیت او الگوى همه مومنان، آزادگـى او الـگوى هـمه آزادگـان جـهان، سـخنان حـکمت آمیز و درسـهاى مـاندگار او، الگوى عالمان و دانشمندان و روشـنـفکران اسـت.»
رهبر انقلاب در این پیام زندگی حکومتی امیرالمومنین را نسبت به عـدالت، حـقوق ضعفا و درمانـدگـان و پابرهنگان، بى اغماض و بى گذشت دانستند که مسئولان کشور در سـایه نـزدیکى بــه امـیـرالمـومـنیـن می توانند بــه آرزوى بـــزرگ کـشــــور و مـلت و نـظام جـمهورى اسـلامـى، یـعـنى عــدالت اجـتماعى نـزدیک شوند.
سال 80 و رفتار علوی
رهبر انقلاب در سومین سال از ابتکار نامگذاری، سال 80 را اقتدار ملی و اشتغال آفرینی نام نهادند و در پیامی خطاب به ملت و مسئولان این دو مهم را شعار اساسی سال رفتار علوى دانستند.
ایشان اقتدار ملى براى یک کشور را حفظ کننده ى هویت، مایه ى عزت و وسیله ى رسیدن به آرمان های آن کشور دانستند که به عنوان یک مسئله همه جانبه حصول آن بر دوش همه ى دستگاهها و وظیفه ى اصلى, سه قوه ى اساسى کشور است.
مقام معظم رهبری اشتغال را نکته مهم دیگر این نامگذاری دانستند که به دستگاههای اجرایی مرتبت بوده و آغاز تا پایان نیازمند تلاش براى ایجاد اشتغال مفید و مولد است چرا که نقطه عزیمت و شروع تلاش برای اشتغال است.
ایشان ایجاد فرصت اشتغال در سال 80 را دارای «اهمیتی مضاعف» دانسته و در پیام نوروزی خود عنوان کردند: «مطالعات و برنامه ریزیهایى که در سال 79 در این زمینه انجام شده است، باید از سوی قوه مجریه و با پشتیبانی قوه مقننه و قضائیه به مرحله اجرا درآید.»
سال 81 تمسک به عاشورای حسینی
سال 81 از سوی رهبر انقلاب به «عزت و افتخار حسینی» نام گذاری شد تا بهار این سال که آغاز و پایان آن با روزهای عاشورای حسینی و تجدید خاطره حماسه بزرگ تاریخی مقارن بود ارادتمندان حسینبنعلى علیهالسّلام را بر آن دارد تا با تمسّک به معنویتِ آن و آشنایى بیشتر با آن بزرگوار، عزّت و افتخار و سربلندى را براى خود کسب کنند.
ایشان در پیام نوروزی «تداوم برنامه ریزی و حرکت در مسیراشتغال زایی و نیز مبارزه با مسئله فساد با جدیّت، دقّت، و دوری از تندروى و زیادهروى» را دارای اهمیت بسیاری دانستند که به «پیگیرى و تعقیب جدّى از طرف همه مسؤولان کشور» احتیاج دارد و یک نیازِ بسیار مهم براى مردم و کشور به شمار می رود.
مبارزه با فساد اقتصادی ضرورت سال 82
مقام معظم رهبری سال 82 را سال نهضت خدمت گذاری عنوان کرد که در آن مسئولان سه قوا مبارزه با مفاسد اقتصادی و مالی را تا ریشه کن کردن آن در دستگاههای دولتی تداوم بخشیده و خود حتما به این مبارزه بپیوندد و نهضتی را برای خدمت رسانی به مردم آغاز کنند.
ایشان در پیام نوروزی خود ضمن تاکید بر اینکه «خدمت رسانی باید عمیق تر، ماندگارتر، زود بازده تر و بالخصوص بیشتر متوجه قشرهای مستضعف و محروم و محتاج کمک باشد»، نهضت خدمت رسانی به مردم را «یک مبارزه بزرگ و سنگین» دانستند چرا که از نظر ایشان خدمت رسانی به عموم مردم با منافع بعضی گروهای خاص تضاد پیدا کرده و ضرورت مبارزه با همت و با عزمی راسخ را به اثبات می رساند.
رهبر انقلاب در این سال ضمن رد رقابت برای کسب قدرت سیاسی رقابت صحیح، مشروع و مقبول را «رقابت در خدمت رسانی» دانستند و خطاب به جوانان کشورمان فرمودند: «همت کنید عزم و اراده خودتان را تقویت کنید، شجاعانه در میدان های گوناگون خودتان را مهیا کنید و آماده باشید. ما ممکن است جنگ نظامی هرگز نداشته باشیم اما جنگ سیاسی و جنگ اقتصادی و جنگ فرهنگی بخصوص یقینا خواهیم داشت.»
و ایشان خطاب به مسئولان فرمودند: «توصیه می کنم که حساب ها را طوری تنظیم کنند و برنامه ها را طوری تدوین کنند که جوانان کشور ما بتوانند مزه شیرین مبارزه با فساد و تلاش برای خدمت رسانی را بچشند وحقیقتا احساس کنند.»
سال 83 پاسخگویی بعد از یک دوره خدمت رسانی
سال 83 از سوی رهبر انقلاب به نام پاسخگویی 3 قوه به ملت ایران نامگذاری شد.
این سال سالی بود که در آن دولت هشتم، مجلس ششم و نیز رئیس قوه قضائیه به کار خود پایان می داد؛ از این رو مقام معظم رهبری پاسخگویی سه قوا نسبت به عملکرد خود در مدت زمان تصدی گری امور را لازم و مناسب دانستند و عنوان کردند: «مسؤولان دولتى و قو? قضائیه و مجلس شوراى اسلامى به مردم بگویند که براى خدمت به عموم ملت ایران، براى تولید علم، براى استقرار عدالت و رفع فقر و فساد و تبعیض در جامعه - که اصلاح واقعى در جامعه اینهاست - براى نهضت عدالتخواهى و براى نهضت مبارزه با فساد، چه اقدامات عمدهیى را انجام دادهاند.»
به تعبیر رهبری در این پاسخگویى، مسئولان به کمبودها و نواقصى در کار خود پى برده و مردم هم با آشنایى بیشتر با عملکرد دستگاهها، منتظر شروع دورههاى جدید و کارهاى جدید و مسؤولیت هاى جدید خواهند بود.
سال 84 و لزوم زیر ساخت های سند چشم انداز 20 ساله
«همبستگی ملی و مشارکت عمومی» عنوانی بود که رهبر انقلاب سال 84 را به آن نام نهادند. در این سال برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در نیمه نخست و شروع سند چشمانداز بیست ساله دو آغاز مهم در کشور به شمار می رفت.
در پیام رهبری به تعبیر ایشان «سند چشم انداز بیست ساله کشور همچون حلقه های زنجیره ای است که در دوره های کوتاه مدت چهارساله تشکیل شده اما به لحاظ اهمیت فراوان تعیین کننده سرنوشت کشور در بیست سال آینده است؛ از این رو در سالهای نخست اجرای این سند زیرساختهاى این چشماندازِ مهم و سازهها و ساز و کارهاى آن، در استحکام بنای پیشرفت کشور از اهمیت بسزایی برخوردار است.»
مقام معظم رهبری سال همبستگی و مشارکت عمومی را سال «حفظ وحدت ملی و همبستگی عمومی ملت در قبال آنچه مسئولان موظف به انجام آن هستند»، دانستند.
سال 85 و نیاز بیش از پیش ملت به رهنمودهای پیامبر
سال 85 نخستین سال روی کار آمدن دولت نهم بود که از سوی مقام معظم رهبری به سال «پیامبر اعظم(ص)» نامگذاری شد.
این نامگذاری از سوی رهبری انگیزه ای جز ارج نهادن بر مقام والای پیامبر اکرم (ص) نداشت چرا که اهانت و جفا به حرمت پیامبر از یک سو و تخریب حرم عسگریین و بی حرمتی به آن از سوی دیگر قلب ملت ایران را آزرده بود.
به تعبیر رهبر انقلاب در این سال یاد و نام مبارک پیامبر اعظم از همیشه زندهتر شد؛ چرا که بدون شک در چنین شرایطی «امت اسلام و ملت بیش از همیشه به پیغمبر اعظم خود؛ به هدایت او، به بشارت و انذار او، به پیام و معنویت او، و به رحمتی که او به انسانها درس داد و تعلیم داد نیازمند است.»
ایشان در پیام خود تاکید کردند که «با درس اخلاق، عزت، علمآموزی، و کرامت و وحدت با دولتی مصمم و خدمتگزار در وسط میدان و مردمی آماده به کار و سرشار از امید، و با جوانانی پرشور و با استعداد، بزرگی برای آینده کشور و ملت را نوید می دهیم.»
استقلال و عزت ملی و رفاه عمومی شعار سال 86
سال 86 از سوی رهبر انقلاب سال «اتحاد ملی و انسجام اسلامی» نامگذاری شد تا ملت ایران که به برکت اسلام و نظام جمهورى اسلامى به خودآگاهى و اعتماد به نفس رسیده با امید و تلاش همه جانبه ملی فاصلههاى طولانى را با سرعت طى کند؛ تا به تعبیر رهبری به هدف روشن «استقلال ملى، عزت ملى و رفاه عمومى ملت» دست پیدا کند.
به تعبیر مقام معظم رهبری دشمنان ملت ایران در سال 86 که با ابلاغ سیاستهای اصل 44 همراه بود تلاش براى ایجاد مشکلات اقتصادى و توقف ملت ایران در زمینههاى سازندگى و رفاه عمومى و نیز ایجاد تفرقه در میان صفوف ملت و از بین بردن یکپارچگى و از بین بردن وحدت به بهانه قومیت، به بهانهى مذهب، به بهانهى گرایشهاى صنفى را به عنوان نقشه های کوتاه مدت و میان مدت علیه ملت ایران طرح ریزی کرده بود است.
از این رو به فرموده رهبری در این سال «در درون ملت با اتحاد کلمهى همهى آحاد ملت و قومیتهاى گوناگون و مذاهب گوناگون و اصناف گوناگون ملى؛ و در سطح بینالمللى با انسجام میان همهى مسلمانان و روابط برادرانهى میان آحاد امت اسلامى از مذاهب گوناگون و وحدت کلمه» مورد توجه ویژه قرار گرفت.
سال 87 گذر از طوفان اقتصادى جهان
رهبر انقلاب در ادامه ابتکار مدبرانه خود سال 87 را که با بحران اقتصادی کشورهای جهان همراه بود را سال «نوآوری و شکوفایی» نام نهاد.
ایشان در این نامگذاری با استناد به «پیشرفت دانشمندان هسته ای علی رغم تحریم ها، راه اندازی آزمایشی نیروگاه بوشهر، پرتاب ماهواره امید و گذر از طوفان خانهبراندازِ رکود اقتصادى و بحران اقتصادى در عالم علىرغم تحریمهاى بین المللی» این سال را به نام سال شکوفایی و نوآوری نامگذاری کرد.
مصرف مدبرانه در سال 88
مقام معظم رهبری سال 88 را به دلیل اهمیت حیاتی و اساسیِ مصرف مدبرانه و عاقلانه منابع کشور سال «اصلاح الگوی مصرف» نامگذاری کردند.
رهبر انقلاب در پیام نوروزی سال 88 با انتقاد از اسرافهای شخصی و عمومی و مصرف بی رویه منابع مختلف کشور بر تاکید اسلام و عقلای عالم نسبت به مدیریت عاقلانه و مدبرانه مصرف اشاره و عنوان کردند یکی از مهمترین زمینه هایی که نیازمند تغییر و تحول جدی است این اسراف های شخصی و عمومی می باشد.
تلاش و همت بیشتر در سال 89 برای آبادانی ایران
رهبر انقلاب سال 89 را سال همت مضاعف و کار مضاعف نامگذاری کرد تا در این سال با در نظر گرفتن اقتضائات و ظرفیتهاى کشور بخشهاى اقتصادى، فرهنگى، سیاسى، عمرانى و اجتماعى مسئولان و مردم با گامها وهمت بلندترراههاى نرفته را بپیمایند .
ایشان در پیام نوروزی سال همت مضاعف و کار مضاعف دشمنان را «دشمن علم و ایمان ملت» دانستند که لازمه دفع آن «تقویت علم و ایمان به صورت مضاعف» است.
سال 90 آغاز حرکت جهاد گونه اقتصادی
اما همزمان با ورود به سومین سال از دهه پیشرفت و عدالت و در حالی که کشورمان اقدام جدی تحریم ها از سوی غرب را پشت سرگذاشته است رهبر انقلاب نخستین سال از دهه 90 را به عنوان سال جهاد اقتصادی نامگذاری کرد.
این نامگذاری به خصوص از آنجا که پس از توطئه های بین المللی در خصوص اعمال تحریم ها علیه ملت و دولت ایران با شکست مواجه شد و بر خلاف تصور غرب و مجامع بین الملل نتوانست ایران را از مسیر پیشرفت در زمینه های افتصادی، علمی، فرهنگی و .... از گام نهادن در مسیر پیشرفت بازدارد نامگذاری مدبرانه ای به شمار می رود.
از منظر مقام معظم رهبری اگرچه کشورمان در سومین سال از دهه پیشرفت و عدالت «نیازمند فعالیت چشمگیر در عرصه های فرهنگی، سیاسی و عرصه انحصاری علمی» است اما «در عرصه اقتصادی نیازمند فعالیت جهادی» است.
به تعبیر ایشان تحریم هایی از سوی دشمنان ملت ایران علیه ملت ایران زمینه سازی و اعمال شد، مقصودی جز ضربهزدن بر پیشرفت کشور ما نداشت تا از این طریق حرکت شتابنده ایران در مسیر پیشرفت را با کندی مواجه کرده و یا مانع آن شوند.
قدر مسلم استقامت مردم در برابر این تحریم ها و راهکار مسئولان کشور رویای غرب در به زانو در آوردن ایران را آشفته ساخت و ترفند دشمنان ملت ایران را بی ثمر نمود اما از آنجا که به فرموده رهبری دشمن همواره این مسیر را نسبت به ملت و کشور ایران در پیش گرفته است باز هم آن را دنبال می کند از این رو در نخستین سال از دهه 90 «پرداختن به مسائل اساسی کشور که محوریت آن مسائل اقتصادی است امری لازم و ضروری» به شمار می رود.
این در حالی است که مقام معظم رهبری در پیامی به مناسبت آغاز سال 90 این سال را «سال جهاد اقتصادی» نامگذاری کردند و از مسئولان کشور اعم از دولت، مجلس، ارگانها و نهادهای مرتبت با مسائل اقتصادی و نیز ملت ایران خواست تا در عرصه اقتصادی «حرکتی جهادگونه» پیش گرفته تا با «اقدامی جهشی و مجاهدانه به معنای حقیقی کلمه» مظهر پیشرفت و استقرار عدالت را در کشور نهادینه کنیم