تیم ملی فوتبال عراق که در کمین برای کسب دومین جام قهرمانی در قاره کهن است، در نخستین گام کار سختی برابر ایران خواهد داشت.

پانزدهمین دوره جام ملتهای آسیا در حالی از 17 دیماه به میزبانی قطر آغاز میشود که با نگاهی گذرا به ترکیب گروه تیم ملی ایران در این رقابتها با حریفان نام آشنایی روبرو میشویم که شاید عراق، رقیب سنتی کشورمان در سالهای اخیر با توجه به قدرتی که از خود نشان داده از بقیه قدرتر به نظر برسد.
تیم ملی فوتبال عراق یکی از سخت کوشترین تیمهای آسیاست و بزرگترین افتخار آنها راهیابی به جام جهانی 1986 مکزیک است. البته این تیم هر 3 مسابقه خود را در این رقابتها باخت اما در پانزدهمین دوره باید دید آیا شیرهای بینالنهرین با عطشی که دارند موفق به کسب دومین جام قهرمانی خود در تاریخ 60 ساله فوتبالشان میشوند یا خیر.
* المپیک آتن و مدالی که از دست عراقیها پرید
اوج درخشش فوتبال عراق رسیدن به مقام چهارم المپیک آتن در سال 2004 میلادی بود. عراقیها در آن سال با رهبری عدنان حمد معروف و با پیروزی بر پرتغال، کاستاریکا و همچنین استرالیا به این موفقیت دست یافتند.
آنها در دیدار نیمه نهایی با نتیجه 3 بر یک مقابل پاراگوئه تن به شکست دادند تا از حضور در نخستین فینال جهانی کشورشان محروم شوند.
تیم المپیک عراق در دیدار ردهبندی نیز با حساب یک بر صفر و با گل جیلاردینیو بازی را به ایتالیا واگذار کرد. البته آنها بدشانس بودند و گرنه میتوانستند تک مدال خود را از آتن و یکی از سکوهای سه گانه المپیک در رشته فوتبال را فتح کنند.
* حضور 4 بازیکن لیگ ایران در تیم ملی عراق و شباهت فوتبال دو کشور
در ترکیب فعلی تیم ملی عراق تعدادی از بازیکنان سرشناس حضور دارند که سابقه بازی در لیگ باشگاهی ایران را در کارنامه خود دارند. از آن جمله میتوان به هوار ملا محمد (پرسپولیس، عقد قرارداد با استقلال)، علا عبدالزهرا (مس کرمان)، عماد محمدرضا (سپاهان و شاهین بوشهر) و جاسم کرار (تراکتورسازی) اشاره کرد.
از طرفی علاقمندی بازیکنان عراقی برای حضور در لیگ ایران بیانگر شباهتهای فوتبال دو کشور است. فوتبالی که بیشتر متکی بر خلاقیتهای فردی بازیکنان است و کار هجومی نیز در دستور هر دو تیم قرار دارد.
عراق از مهاجمان آمادهای سود میبرد که در دیدارهای اخیر این تیم گلهای فراوانی را وارد دروازه حریفان کردهاند. هوار محمد، عماد رضا و علا عبدالزهرا مهاجمانی هستند که سابقه بازی در لیگ ایران را دارند و فوتبالدوستان کشورمان به خوبی با آنها آشنا هستند.
یونس محمود، کاپیتان تیم ملی فوتبال عراق که در تیم باشگاهی الغرافه بازی میکند در این روزها بسیار آماده است و در دیدار تیم ملی عراق برابر عربستان تک گل پیروزی بخش این تیم را به ثمر رساند. وی سابقه گلزنی به استقلال ایران در فصل گذشته لیگ قهرمانان آسیا را نیز دارد.
* کارنامه درخشان ایران در دیدار مقابل عراق
عراق اولین تیم عربی است که تیم ملی با آن بازی کرده است. ایران و عراق تاکنون 21 بار باهم روبرو شدهاند که 13 برد برای ایران و 4 پیروزی برای عراق ثبت شده و 4 بازی نیز به تساوی انجامیده است. ایران 30 گل و عراق 13 گل به ثمر رساندهاند.
البته ایران و عراق در مسابقات فوتبال 2007 غرب آسیا نیز 2 بار باهم روبرو شدند که بازی اول در مرحله گروهی به تساوی بدون گل و بازی دوم که فینال مسابقات بود، با برد 2 بر یک و قهرمانی ایران همراه بود، اما با توجه به اینکه تیم ملی "ب " ایران در این بازیها حضور داشت، این رقابتها ملی محسوب نشده است.
تیمهای ملی ایران و عراق در حالی 21 دی ماه در مرحله گروهی جام ملتهای آسیا به دیدار هم میروند که این دو تیم کمتر از یک ماه قبل در نیمه نهایی رقابتهای فوتبال غرب آسیا با هم روبرو شدند که در آن مسابقه جنجالی که با شعارهای تماشاگران عراقی علیه تیم ایران همراه بود، در نهایت تیم کشورمان با گلهای سیدجلال حسینی و محمدرضا خلعتبری در مقابل تک گل مصطفی کریم موفق به شکست عراق شد.
* تاریخچه دیدارتیمهای ملی فوتبال ایران و عراق:
11 خرداد 1341: اولین رویارویی دو تیم یک بازی دوستانه در ورزشگاه شهید شیرودی تهران بود که به تساوی یک بر یک انجامید. جمیل عباس برای عراق و پرویز کوزه کنانی برای ایران گلزنی کردند.
13 خرداد 1341: دو تیم بار دیگر در دیداری دوستانه مقابل هم قرار گرفتند و این بار یاران "عمو بابا " سرمربی وقت تیم ملی عراق، 2 بر یک تیم ملی کشورمان را در شیرودی شکست دادند.
22 آذر 1342: در مرحله مقدماتی المپیک 1964توکیو، تیم ملی به رهبری حسین فکری در تهران 4 بر صفر عراق را برد. حمید شیرزادگان با زدن 3 گل ستاره این بازی بود.
13 دی 1342: بازی برگشت مقدماتی المپیک در بغداد انجام شد و به تساوی بدون گل انجامید. ایران پس از عبور از سد عراق آماده جدال با هند شد.
16 اسفند 1348: پنجمین مصاف دو تیم در جام دوستی تهران شکل گرفت که ایران با گلهای قلیچ خانی و افتخاری 2 بر یک پیروز شد.
19 اردیبهشت 1351: در جام ملتهای 1972 آسیا در بانکوک، ایران با هتتریک حسین کلانی 3 بر صفر عراق را پشت سر گذاشت.
17 خرداد 1351: ایران بار دیگر و در دیدار برگشت جام ملتهای 1972 آسیا با نتیجه 2 بر صفر مقابل عراق به برتری رسید.
22 شهریور 1353: روند پیروزیهای تیم ملی مقابل عراق ادامه یافت و این بار در نیمه نهایی بازیهای آسیایی 1974 تهران با گل حسن روشن به سختی عراق را بردیم.
7 شهریور 1354: در مرحله مقدماتی المپیک 1976 در آزادی تهران یک بر صفر و با گل علیرضا خورشیدی، ایران بار دیگر عراق را شکست داد.
14 خرداد 1355:در اولین بازی رسمی تیم ملی به رهبری مهاجرانی، ایران با نتیجه 2 بر صفر عراق را در جام ملتهای 1976 تهران برد. نورایی و روشن گلزنان ایران در این دیدار بودند.
14 آبان 1368: پس از 13 سال و در اولین بازی دو تیم پس از پایان جنگ تحمیلی، تیم ملی در جام صلح و دوستی کویت با عراق به تساوی بدون گل رسید.
30 مهر 1372: در مسابقات مقدماتی جام جهانی 1994 در دوحه، ایران 2 بر یک به عراق باخت. این اولین شکست تیم ملی مقابل عراق پس از 31 سال بود.
15 آذر 1375: در اولین بازی جام ملتهای 1996 در دبی با نتیجه 2 بر یک باز هم به عراق باختیم. علی دایی تک گل ایران را از روی نقطه پنالتی در دقایق پایانی بازی به ثمر رساند.
27 مهر 1379: در جام ملتهای 2000 لبنان، ایران با تک گل علی دایی عراق را شکست داد. این بازی در شهر صیدا برگزار شد.
16 شهریور 1380: در مقدماتی جام جهانی 2002، ایران با بلاژویچ در بغداد تیم قدرتمند عراق را با نتیجه 2 بر یک برد.
20 مهر 1380: ایران بازی برگشت مقدماتی جام جهانی را با نتیجه مشابه بازی رفت برد؛ 2 بر یک با گلهای مهدوی کیا و باقری.
27 مهر 1381: در نیمه نهایی دومین دوره جام غرب آسیا در دمشق پس از تساوی بدون گل در ضربات پنالتی با نتیجه 6 بر 5 به عراق باختیم.
22 مرداد 1382: در مسابقات چهارجانبه جام ال جی تهران تیم ملی با مربیگری همایون شاهرخی یک بر صفر به عراق باخت و چهارمین باخت خود را مقابل این تیم تجربه کرد.
3 تیر 1383: در دیدار نیمه نهایی سومین دوره مسابقات جام غرب آسیا در تهران، با گلهای نکونام و برهانی عراق را با نتیجه 2 بر یک شکست دادیم و به فینال رسیدیم.
12 مهر 1385: در مسابقات 3 جانبه امان، تیم ملی با قلعهنویی 2 بر صفر عراق را شکست داد. رجبزاده و شیث رضایی برای تیم ملی گلزنی کردند.
26 خرداد 1386: تیم ملی "ب " ایران با هدایت مظلومی در مرحله گروهی مسابقات فوتبال غرب آسیا با نتیجه صفر بر صفر با عراق مساوی کرد.
3 تیر 1386: بار دیگر دو تیم در فینال چهارمین دوره مسابقات فوتبال غرب آسیا با یکدیگر روبرو شدند که تیم ملی "ب " ایران با نتیجه 2 بر یک با هدایت پرویز مظلومی عراق را شکست داد و قهرمان شد. در جام ملتهای همین سال بود که عراق عنوان قهرمانی جام ملتهای آسیا را به خود اختصاص داد.
23 مهر 1389: در نیمه نهایی رقابتهای فوتبال غرب آسیا با نتیجه 2 بر یک و با هدایت افشین قطبی مقابل عراق به برتری رسیدیم. سیدجلال حسینی و محمدرضا خلعتبری برای ایران در این دیدار گلزنی کردند.