پانزدهمین دوره رقابتهای فوتبال جام ملتهای آسیا در حالی از روز جمعه آغاز میشود که سه تیم ایران، عربستان و ژاپن رقابت نزدیکی برای کسب عنوان پرافتخارترین تیم قاره کهن دارند.
مهمترین رویداد فوتبال قاره آسیا از روز جمعه آغاز میشود تا چشمان میلیاردها انسان در قاره کهن و شاید جهان به این رویارویی خیره شود. حضور کشورهای پرجمعیتی مانند چین و هند در این دوره از مسابقهها قطعا باعث خواهد شد تا این رویداد در کنار المپیک بیشترین فراگیری را داشته باشد. اگرچه از هماکنون میتوان از چند کشور به عنوان مدعیان قهرمانی در جام پانزدهم نام برد، اما نتایج دور از انتظاری که عراق در دوره پیشین این رقابتها کسب کرد، سبب شده که همه به دنبال تداوم شگفتیها در این بازیها باشند.
دیدار افتتاحیه جام ملتهای آسیا ساعت 19 و 15 دقیقه به وقت دوحه در ورزشگاه خلیفه و به قضاوت نیشیمورای ژاپنی برگزار خواهد شد. بر خلاف دورههای پیشین در روز افتتاحیه تنها یک دیدار انجام خواهد شد و سایر دیدارها از روز شنبه پیگیری میشود. این دوره از رقابتها در پنج ورزشگاه خیلفه، قطر، الغرافه، جاسم بن حمد و احمد بن علی برگزار میشود.
آشنایی با گروههای چهارگانه رقابتهای جام ملتهای آسیا:
گروه A: چین، کویت، قطر، ازبکستان
قطر میزبان رقابتهای جام ملتهای آسیا در گروه نسبتا آسانی نسبت به دیگر گروهها قرار گرفته است. همگروهی با تیمهای چین، کویت و ازبکستان شانس زیادی را برای مردان برونو متسو جهت صعود به مرحله یک چهارم ایجاد کرده است. با این حال ازبکستان و چین و حتی کویت در شرایط معمولی تیمهای ضعیفی نیستند، بویژه چینیها برنامهی گستردهای را برای موفقیت در این رقابتها آغاز کردهاند که پیروزی برابر عراق در آخرین دیدار دوستانه نشان دهنده وضعیت خوب این تیم است. حضور هائو جون مین بازیکن شالکه در ترکیب چین امیدها را در خط حمله این تیم بسیار کرده است. با این حال ازبکستان هم میتواند در این گروه یک مدعی باشد. تیمی که در سالهای اخیر با قدرت گرفتن تیمهای باشگاهیاش نشان داده میتواند حریفی خطرناک برای تمام تیمهای آسیایی باشد.
گروه B: ژاپن، اردن، عربستان، سوریه
ژاپن و عربستان را میتوان مدعیان اصلی صعود از گروه دوم دانست. دو تیمی که در کنار ایران با سه عنوان قهرمانی پرافتخارترین تیمهای قاره کهن هستند و قطعا رقابت تنگاتنگی را در مرحله گروهی پشت سر خواهند گذاشت. اگرچه ژاپن با آلبرتو زاکرونی، روزهای خوبی را پیش از آغاز جام ملتهای آسیا پشت سر گذاشته، عربستان وضعیت چندان خوبی نداشته است. شکست پسران صحرا (لقب عربستان) برابر تیم ملی عراق در دیداری دوستانه انتقادهای بسیاری را متوجه نایب قهرمان دوره گذشته کرد. اما حتی در این وضع هم عربستان یک مدعی جدی برای فتح جام پانزدهم خواهد بود. در این گروه اردن و سوریه دو کشور عربی دیگر حضور دارند. دو تیمی که در سالهای اخیر نوسان زیادی داشتهاند و نمیتوان شانس بالایی را برای آنها قائل شد. البته نمایش خیره کننده عراق در دوره گذشته با وجود تمام مشکلات داخلی، هر احتمالی را ممکن میسازد.
گروه C: استرالیا، بحرین، هند، کره جنوبی
اگرچه کره جنوبی در میان تمام تیمهای آسیایی بهترین عملکرد را در جامهای جهانی دارد اما وضعیت این تیم در جام ملتهای آسیا روبهراه نبوده است. آخرین باری که کره جنوبی توانست جام قهرمانی رقابتهای جام ملتها را بالای سر ببرد، به سال 1960 بازمیگردد و دوری 51 ساله از جام حداقل به لحاظ ذهنی بر روی مردان رائه کوآنگ تائه تاثیرگذار خواهد بود. قرار گرفتن در کنار تیم پرقدرتی همچون استرالیا و حتی در چند پله پایینتر، بحرین نشان دهنده شرایط سخت کره جنوبی برای گذر از مرحله گروهی است. در این گروه استرالیا پس از تجربه ناموفق در جام ملتهای گذشته خودش را یک مدعی میداند. این تیم به واسطه حضور بازیکنان باتجربهاش که سالها در لیگهای اروپایی و بویژه لیگ انگلیس بازی کردهاند، یک مدعی است اما عملکرد این تیم هم پس از جام جهانی 2010 نوسانات زیادی داشته است. بحرین هم در این گروه خود را بدون شانس نمیداند. نگاهی به عملکرد این تیم در رقابتهای انتخابی جام جهانی 2010 و شکست دادن تیم مدعی عربستان نشان میدهد که کسی نباید بحرین را دست کم بگیرد.
گروه D: کره شمالی، ایران، عراق، امارات
بدون تردید گروه چهارم رقابتهای جام ملتهای آسیا دشوارترین گروه این مسابقات است. حضور قهرمان دوره قبل، یکی از پرافتخارترین تیمهای آسیا و همچنین تیم سرسخت کره شمالی و حتی اماراتی که در سالهای اخیر پیشرفت زیادی داشته، نشان میدهد که صعود هیچ یک از این چهار تیم به مرحله بعد از هماکنون قابل پیشبینی نیست. ایران که سابقه درخشانی در فوتبال آسیا دارد با تیمی جوان و با میانگین سنی 25 سال پا به پانزدهمین دوره رقابتهای جام ملتهای آسیا میگذارد. عراق با حضور ستارگانی همچون یونس محمود، هوار ملامحمد، نشات اکرم، عماد رضا و جاسم کرار تیم پرقدرتی را روانه رقابتهای جام ملتها کرده و حضور ولفگانگ سیدکا بر روی نیمکت این تیم نشان میدهد که عراق را باید حریفی جدی برای تیمهای حاضر در گروه چهارم دانست. در کنار ایران و عراق، از کره شمالی هم باید به عنوان حریفی جدی نام برد. کره شمالی که در جام جهانی 2010 در دیدار برابر برزیل عملکردی خیره کننده داشت با حفظ ترکیبش تیم خطرناکی را روانه جام ملتها کرده است. امارات را هم در این گروه نباید دست کم گرفت. تیمی که همواره مقابل ایران حریفی قابل احترام بوده و در چند سال اخیر مشکلات زیادی را برای فوتبال ایران به وجود آورده است.