عشق است زنده یاد ناصر خان حجازی و استقلال

در جام ملت‌های آسیا اکثر تیم‌ها با مربیان غیرآسیایی قهرمان شده‌اند اما ایران در این زمینه یک استثنا بوده است. هرچند نمی‌توان منکر نقش و تاثیر مربیانی مثل رایکوف، آلن راجرز و ایویچ و... شد اما اکثر افتخارات تاریخ فوتبال ایران را مربیان داخلی کسب کردند.

سه قهرمانی ایران در سه دوره جام ملت‌های آسیا با مربیان ایرانی حاصل شد و اکثر افتخارات تیم‌های ایرانی در جام باشگاه‌های آسیا هم با امثال فیروز کریمی و ناصر حجازی بوده است. تعداد مربیان لژیونر ایرانی کم نیست اما اکثرا در کشورهای حاشیه خلیج فارس و آسیای میانه بوده است. افشین قطبی با پیوستن به شیمیزواسپالس ژاپن صفحه جدیدی را در کتاب فوتبال ایران ورق زد. به همین بهانه مرور نام سایر مربیانی که توانسته‌اند خارج از مرزهای ایران هم دنیای مربیگری را تجربه کنند می‌تواند خاطره انگیز باشد.

حشمت مهاجرانی

کاپیتان تیم مربیان لژیونر ایران. مهاجرانی پس از قهرمانی با تیم ملی ایران در جام ملت‌های آسیا و صعود به جام‌جهانی و بازی‌های قابل قبول راهی فوتبال امارات شد. او حتی به مدت چهار سال مربی تیم ملی این کشور هم بود و بعد هم مدتی مربی تیم ملی عمان شد. او در باشگاه‌های الوحده و الشعب هم در چند مقطع حضور داشت.

جلال طالبی

طالبی هم کارنامه‌ای شبیه به مهاجرانی دارد، با این تفاوت که کار خود را در خارج از ایران آغاز کرد و به مربیگری تیم ملی ایران رسید. طالبی کار مربیگری خود را در سال 1980 و با باشگاه الخلیج در دسته‌2 امارات متحده آغاز کرد. او در سال 1996 در کنار استیلی، خاکپور و گروسی با تیم گیلانگ قهرمان لیگ سنگاپور شد. شاید این قهرمانی را بتوان تنها نقطه روشن کارنامه این مربی دانست. او در باشگاه‌های امارات و سوریه و تیم ملی اندونزی و سوریه توفیق چندانی کسب نکرد.

ناصر حجازی

محمدان بنگلادش، نامی ناشناخته برای فوتبال دوستان ایرانی نیست. ناصر حجازی در جام باشگاه‌های آسیا (1988) مربی این تیم بود و با شکست دادن پرسپولیس بیش از پیش خود را در دل هواداران استقلال جای داد. بیژن طاهری و مرتضی یکه در آن زمان عضو محمدان بودند و طاهری یک گل زیبا هم وارد دروازه پرسپولیس کرد.حجازی مدتی قبل نیز مربی دی استرادا در لیگ اسلواکی بود.

بهمن فروتن

بهمن فروتن بالاترین مدارج مربیگری را در آلمان کسب کرده است و در تیم‌های دسته سه و چهار این کشور مربیگری کرده بود. فروتن فصل گذشته تیم تورکیم اسپور را به نحو عجیبی در لیگ دسته سه‌حفظ کرد. او برای این کار باید از بازی مقابل تیم‌های هفتم، سوم و اول جدول 9 امتیاز کسب می‌کرد و با کسب تمامی 9 امتیاز این بازی‌ها، ترکیم اسپور را نگه داشت. سوای بحث مربیگری، او کلاس‌های مربوط به این رشته را هم برگزار می‌کند. یورگن کلاپ، مربی موفق حال حاضر دورتموند از شاگردان فروتن در این کلاس هاست.

ابراهیم قاسمپور

قاسم‌پور در فصل 2007 - 2006 تیم حتی را از دسته دو به دسته اول امارات آورد اما در سایر مقاطع مربیگری در خارج از ایران موفقیتی کسب نکرد.

مهدی پاشازاده

پاشازاده یکی از با سابقه ترین لژیونرهای ایرانی در اروپا بود. او چهار سال در اتریش بازی می‌کرد که در سال آخر مربی- بازیکن و بعد هم مربی تیم آدمیرا واکر بود. پاشازاده هم اکنون 36 ساله است و احتمالا در آینده مربی موفقی خواهد شد. او امروز از همکاران گل‌محمدی در تربیت یزد است.

احمد طوسی

طوسی مربیگری را در دارایی آغاز کرد و بعد از مدتی راهی فوتبال آمریکا شده و در رده‌های پایه مربیگری می‌کرد. او در تیم‌های ایالت فرسنو و کالج بولارد مربیگری کرده بود و پس از جدایی از نفت آبادان مربی تیم دانشگاه کالیفرنیا شد.

عباس رضوی

رضوی سابقه مربیگری در تیم‌های متفاوتی در مجارستان و سوئد را دارد اما می‌توان کمک مربیگری در لاتزیو در سال‌های اوج این تیم را از افتخارات او دانست. رضوی در ایران آخرین بار مربی راه‌آهن بود.